2010-12-25 Jul

Julaftonen förflöt lugnt och fint hemma hos äldste sonen med fru. God mat och lite julklappsutdelning och sedan hem till hundarna. Godnatt efter midnatt.
I dag har det blivit matlagning för hela slanten. Började dagen med att åka in till Coop för att köpa en eldfast form. Min var kvar hos sonen efter att ha innehållit en Jansson i går.
Hittade ingen med lock, men köpte en utan. Den skulle vara till dagens lutfisk. Det har ju blivit tradition att svågern och svägerskan kommer på lutfisk till jul. Efter att ha handlat på Coop fortsatte jag till ICA-Maxi. Givetvis hade dom den perfekta formen, så det var bara att köpa den också. Hade inte tänkt ha någon Jansson i dag, men eftersom jag nu har formar så det räcker blev det en sådan i alla fall.

Det är nu tre år sedan vi fick vår bästa julklapp: GLORIA!!! Tiden bara har runnit iväg och det känns som om det var i går jag hämtade henne på Kallax flygplats. Samtidigt känns det som om vi alltid har haft den lilla illbattingen i huset. Hon är för närvarande skendräktig och bäddar med allt hon hittar. Dessutom är hon vrålhungrig. Man kan tro att hon inte får någon mat alls! Hon rotar i varenda soppåse och stjäl kattmat och allt hon kommer över.

Jag har just skurit ingridienserna till en, som jag hoppas, god efterrätt. I julklapp fick jag en liten kokbok med västindiska rätter och där hittade jag en fruktpaj. Den innehåller mango och bananer. Man häller rom och lime över frukten och sedan täcker man över med ett smulpajstäcke bestående av mjöl, smör, farinsocker och pärlsocker. Serveras varm eller kall. Jag ska ha den varm med glass till.

I morgon blir det nog shopping. Hussen behöver ett par nya Gore-texkängor och det är halva priset på utgående modeller på Intersport. Eventuellt blir det för mycket snö och då får vi vänta till på måndag. Hussen har ju hand om snöröjningen här omkring och nu har även grannbonden hört av sig och vill ha hjälp med att få bort eländet från sina vägar. Hoppas bara att lillsonen kommer hem ordentligt från Dalarna där han har firat jul hos sina svärföräldrar. Vackert är det i alla fall med all snö, men det är också det enda!!!

2010-12-22 Kallt!!

Har just kommit hem från ICA-Maxi där jag inhandlat den sista maten inför julen. Jag väntade tills temperaturen stigit till -15 grader. Det är "bara" hälften så kallt som vi har haft inatt då termometern stannade på -29 grader.
När jag satte mig vid köksbordet för att äta lite lunch, satt hackspetten på talgbollen utanför fönstret. tyvärr sjabblade jag med kameran så den hann flyga iväg innan jag fick en bild. Den kommer säkert tillbaka igen nu när jag har köpt extra stora talgbollar.
Julafton ska vi tillbringa hos äldste sonen med fru och i kväll kommer troligen den yngste sonen hem för att byta julklappar. Han ska fira helgen hos sin sambos föräldrar i Dalarna. Sambon är precis hemkommen från London där hon länge var oviss om hon skulle kunna flyga över huvud taget. Hon hade i alla fall tur! Tänk att det bara behövs lite snö för att det ska bli totalt kaos!!
Lite snö har i alla fall inte vi. Det snöar till och från i dag också, och har man tur kan solen titta fram en kort sekund.
Nu får det verkligen snart vara slut på snö och kyla!!!
Nu ser jag fram mot en lång, lugn och ledig helg.

2010-12-18 Fåglar

Vi har haft en massinvation av småfåglar i dag. Eftersom vi lägger ut en smärre förmögenhet på fågelfrö, var det jättekul att sitta och titta på dem. Vi hade en hel del arter som vi inte har haft så många av förut.
Dom vi kunde identifiera var: Stjärtmes, blåmes, gulsparv, mindre hackspett, domherre, koltrast och talgoxe.
Jag har säkert glömt någon, men vi har inte haft just några pilfinkar eller gråsparvar dom senaste åren.
Just det ja, vi hade även nötväcka och entita.
Lägger ut några bilder.
Den med vitt huvud är en stjärtmes.







Såg just att kameran är inställd på Barbadostid.

2010-12-11 Produktiv

I dag har jag varit riktigt duktig!
Började med hussens bokföring. Det var inte så många verifikationer, men dom var desto krångligare. Han har lyckats med det mesta verkar det som. En faktura som fick göras om eftersom det skulle vara omvänd moms. Det resulterade i en kreditnota och uppläggning av ett nytt momsfritt konto. Plus en ny faktura utan moms.
Dessutom hade han lyckats bli påkörd just innan vi åkte på semester. Ytterligare uppläggning av ett nytt konto med moms.
Den påkörande BMV:n hade sommardäck i snöstorm och gled in i hussens lastbil. Han träffade bakhjulet, och vi ansåg att det var hans fel. Icke heller, sa försäkringsbolaget. Han kom från höger och då gäller högerregeln i alla lägen!! Så om ni vill ha en ny front på er bil är det bara att vänta tills det kommer en bil modell större och köra in i den. Se bara till att ni kommer från höger så spelar det ingen roll hur det har gått till för övrigt. Man kan ju tycka att eftersom hussen nästan hade passerat korsningen så skulle den andra ha hunnit stanna. Tyvärr hann han inte det pga väglaget och däcken. Dessutom påstod försäkrningsbolaget att dom inte hade fått vår skadeanmälan fast vi postade den på väg till Arlanda. Sista ordet är inte sagt i detta ärende ännu!!

När bokföringen var klar började jag sortera tvätt, så nu går maskinen för fullt igen. Torkade köksgolvet efter att hundarna hade varit och grävt igen. Förstår inte att dom kan komma in och vara leriga när det är så mycket snö ute!!

Kasper har åkt till Mariefred för att försöka tillfredsställa Cayenne. (Katt!).
Hon hade löpt och skrikit i två nätter, men när han kom fräste hon och sedan förvandlades hon till en stenstod.
Kasper gömde sig först, men nu är han inte rädd längre. Det är ju ett känt fenomen att honorna kan sluta löpa när hanen kommer, men jag hoppas att det löser sig till det bästa.

Jag har jobbat hela veckan utom i torsdags när jag var på vårdcentralen och sedan handlade den mesta julmaten. Som vanligt var jag för snabb och missade rabatten på 5% som börjar gälla först på måndag. Jag har i alla fall snart en ny lååååång inköpslista eftersom hussen snart fyller år och hans bröder kommer och firar.

Det får bli en sallad med baugetter och kaffe och tårta. Julskinkan är heller inte köpt ännu så jag kan nog få bruk av min rabattkupong. Jag har i alla fall köpt kalkonen. Förra året lyckades jag få tag i djupfryst på julaftonsmorgonen och den höll aldrig på att bli färdig. Hussens bror och svägerska brukar komma på annandagen och äta lutfisk. Brorsan äter julmatsrester och svägerskan äter lutfisk ihop med hussen och mig. En trevlig tradition!!! Egentligen skulle jag helst åka på semester över jul och nyår och komma hem när allt är över. Vi gjorde det när hussen fyllde 50 och det var underbart. Problemet är bara att det är så himla mycket dyrare att åka den tiden så det är inte värt det. Men vi få se när vi vinner en massa pengar. Då blir det nog av!!!

Tallinn

Äntligen hemma igen!
Vi åkte med buss i fredags eftermiddag till Tallinfärjan. Hela företaget var med och avsikten med resan var att fira Anne på Stjärnströms dotterbolag Startrans i Tallinn. Hon ska fylla 50 år. Samtidigt skulle vi ha en gemensam företagsträff med middag i Tallinn. Allt gick som smort och vi åt en god middag på båten innan vi gick till konferensrummet. Där presenterade vi oss för varandra och fick en genomgång av hur företaget går för närvarande.
Efter detta tog vi plats i baren

Mycket trevligt!! Så var det dags för sängen. Gissa om det blåste!!! Jag for som en vante fram och tillbaka i kojen och det blev inte mycket sömn.

I zoombietillstånd gick vi av båten och åkte till vårt hotell som låg en bra bit utanför centrum. Det var rent och fräscht och vi checkade in kl 12. Därefter taxi till stan och ett besök på The Beer House (som är ett måste i Tallinn). Kl 5 var det dags för middag på Soti Club med Tallinkontoret och några inbjudna av våra kunder. Underbar mat!!! Vi år så magarna höll på att spricka när chefen meddelade att vi måste lämna lite plats för maten!! Det var bara förrätten som vi hade fått. Nu vankades en grillbuffe och därefter ostbricka samt kaffe och tårta. Proppmätt!!! När vi kom ut vräkte snön ner

Eftersom vi hade sovit dåligt på båten åkte vi tillbaka till hotellet vid elvatiden på kvällen. Efter varsin kvällsdrink var det dags för sängen. Vi sov som grisar till kl 9 morgonen därpå.

Utcheckning och taxi till chefens lägenhet. Karlarna fick agera flytthjälp eftersom en ny lägenhet har hyrts i stället för den dom har haft i några år nu. Sedan skulle jag shoppa och släpade med mig hussen ner mot hamnen. Givetvis gick vi för långt och efter lite bestyr var det bara att vända tillbaka mot stan och varuhuset som heter något på Nord...Vi fick pulsa fram på helt oplogade moddiga vägar. Konstigt att jag inte har träningsvärk i dag!

Jag skulle köpa en tröja eller en fuskpäls, men det slutade med en morgonrock i jättemjuk plysch för ca 180:-.

Tillbaka till gamla stan och julmarknaden. (förstår inte att folk vallfärdar dit). Den var inte mycket att hänga i julgranen. Däremot var den (julgranen) jättevacker.



Kallt som satan var det också.

17.15 hämtade taxin så upp oss för färd till flygplatsen och sju-planet hem. Det var försenat till 7.25 stod det på skärmen. 7.25 kom det upp at vidare info kommer 20.10. Tekniska problem!!! Planet hade stått inne redan när vi kom, men var helt nersläckt. 20.10 fick vi meddelande om att vi skulle lyfta kl 22.10. Vi fick även matkuponger. Hussen och jag hade precis satt os ner för att ära varsin räkmacka när vi fick besked om att planet var inställt!!!
Panik!!!! Nu forslades vi till ett jättetrevligt hotell efter att ha stått i kö i över en timme för att boka om våra flygbiljetter. Dom 8 av oss som har nyckelpositioner på företaget lyckades få platser på morgonplanet och vi andra åkte hem med två-planet. Cheferna åkte färjan i kväll och kommer hem imorgon. Det blev kalabalik när vi skulle boka om eftersom vår estländare i sällskapet lyckades ta sig före hela kön med alla våra tjugo boardingcards. Gissa om folket bakom var galna!!!! Efter att ha anlänt till hotellet vid midnatt och ätit en god frukost kom taxin och hämtade oss kl 12 för ett nytt försök att flyga hem. Den här gången var dei inga problem gudskelov utan vi landade på Arlanda vid tvåtiden och var hemma kl 4.

Vår hustomte hade hunnit åka hem på söndagskvällen eftersom vi ändå snart skulle vara hemme, så det var bara att ringa honom och boka ytterligare en natt. Vad gjorde man förr innan mobiltelefonerna fanns??? Stod i telefonkö och väntade på en dålig linje och ingen svarade i andra ändan!!!

Vi är i alla fall hemma igen med mormors eau de Toilette och Lenas Jägermeister. Eftersom vi hade handlat taxfree på kvällen var det bara att ta ur lite kläder i resväskan (modell jätteliten!) och packa ner allt flytande i den eftersom man inte får ta vätska genom säkerhetskontrollen.

Nu hoppas jag att vi får vara hemma i lugn och ro och inte åka bort förränn i november nästa år!!!!






















































































































































































































































































































































RSS 2.0