2010-08-29

Om en vecka så här dags är vi på väg hem från årets Norgeäventyr. Tiden har fullkomligt rusat iväg och jag har inte hunnit träna en bråkdel av vad jag skulle behöva. Det är ju några helt nya moment i Norges öppna klass och jag tänker starta i den. Dom flesta momenten har jag tränat in så dom sitter någorlunda. Åtminstone på träning. Det blir ju en helt annan sak på tävling med utställning som pågår samtidigt. Jag ska ju ställa Gloria i den norska på lördagen och den svenska på söndagen.
Tävla lydnad ska jag bara göra på lördagen. Norges öppna klass på förmiddagen och vår egen klass ett på eftermiddagen. Nu är det bara platsliggningen som inte fungerar. Det spelar ingen roll om jag bara står två meter framför henne. Hon reser sig i alla fall. Jag tror att jag ska avstå den på tävlingarna. Något nytt knep måste jag komma på. Jag har lärt henne att lägga huvudet mot backen när jag säger plats, men än så länge fungerar det bara medan jag står bredvid eller framför. Om jag flyttar mig reser hon upp huvudet igen. Det blir nästa grej att lära henne hålla kvar positionen oavsett vad jag gör.

I vardagen händer det inte så mycket annars. Jag har klippt och slingat håret och för en gångs skull blev jag verkligen nöjd. Tyvärr kan jag inte föna det som frissorna gör, men jag har i alla fall inte en massa kluvna toppar längre.

Kvällspromenaderna har legat på is en längre period nu, men det beror på kurser, föredrag och annat som antingen Lena elle jag är upptagna av.

Gloria har inte börjat löpa ännu, men det ska vara på gång när som helst. Hoppas bara att det inte blir den här veckan för då vet jag inte hur det går med Norgeresan. Det är inte speciellt kul att åka ensam även om alla som är där är supertrevliga. Det är alltid roligare med "egna" kompisar. Förra året började hon löpa veckan innan Morokulien så då fick jag åka ensam. Det är ju inte kul för matten till en mycket viril, stor hanhund med en löptik i samma bil och samma lilla stuga. Måste förresten kolla av med Gränsrasta att vi har vår stuga bokad och klar.

Vet inte om jag har rapporterat om att min "fula" hund har fått tvåor på dom senate utställningarn. Det fick hon i alla fall. Nu blir det (utöver Norge) en utställning på Eskilstuna Bruks den 19 september. Vi tar nya tag. Jag bryr mig inte så mycket om domarkritiken eftersom dom tydligen inte alls ser på hundarna enl ngn mall, utan enormt subjektivt. I mina ögon är i alla fall Gloria jättefin och enormt rolig. Hon har ju sitt huvud för sig själv med väldigt bestämda åsikter, men det räcker med att matte (jag) försvinner ur synfältet så blir hon orolig. Hon är mattes lilla valp tror hon fortfarande. Tyvärr är hon nog lite bortskämd också när det gäller att leka på hennes villkor. Jag kan ignorera henne när hon kommer med bollen och vrålskäller, men hussen och sonen blir så less på henne att domkastar iväg bollen och så har hon vunnit igen!!

Nu blir det ingen mer blogg föränn efter Norge om inget oförutsett inträffar. Håll tummarna för att det går bra för oss. Vi kommer att behöva all tumhållning som går att uppbringa!!!
 

2010-08-21

I dag har Gloria ställts ut på int utställning i Eskilstuna. Tyvärr inte så bra den här gången heller. Det blev en 2:a. När man läser omdömet kan man inte förstå att det inte blev ett första pris. Hon fick mycket bra kritik förutom att hon hade liten haka och behövde utvecklas lite i frampartiet. Det som var negativt förra gången var bra i dag. Bra kors bra öron o.s.v. Jag kan helt enkelt inte fatta att det kan vara så olika från gång till gång med samma hund.
Domaren kollade knappt igenom hundarna innan schäfrarna kom, så det är väl bara att acceptera att det var en schäferdomare. Bättre lycka nästa gång!!!

Häromdagen nåddes jag av det tragiska beskedet att Glorias syster Garbo har fått somna in. Jag kan inte föreställa mig vilken chock och smärta det har orsakat henne familj. Jag känner djupt med dom!! Hoppas att sorgen lindras med tiden och att hon får bli ett ljust minne.

Kurserna börjar dra igång på hundklubben men anmälningarna till tävlingslydnaden har inte varit många. Yvonne och jag har 4 hundar i rookieklassen och bara två i klass ett. Jag ska ta med Gloria på kurskvällarna så hon får lära sig att ligga still och koppla av. På onsdagar har vi vår träningsgrupp, men det har inte heller varit någon större aktivitet i den. I onsdags var det dessutom regn och MYGG!!! Det är alltid mycket mygg på klubben, men nu är det näst intill outhärdligt. Till och med här hemma hos oss där det brukar vara myggfritt har vi nu hela svärmar.

Det är två veckor kvar innan vi ska till Norge och jag tränar in dom nya lydnadsmomenten för fullt. Även om vi inte är klara ska jag testa. Det är ju lite artigt mot norrmännen att ställa upp i deras klass om inte annat.




2010-08-12

I kväll har kompisen Lena och jag förlagt kvällspromenaden till jaktskyttebanan i Nykvarn. Jag ville testa Glorias skottberördhet inför en ev korning. Visst ryckte hon till när älgstudsarna brann av, men någon oro eller nervositet visade hon inte. Vi gick alldeles förbi skjutbanan och det smällde hela tiden. Allt från tystare skott till dom värsta krevaderna. Vi lade hundarna plats på en skogsstig och gick i kopplets längd. Även det fungerade ända tills jag tog upp en godisbit. Då reste hon sig och vi gjorde om proceduren. Hon börjar äntligen fatta att hon ska lägga ner huvudet mot backen när jag säger plats.

Det var i alla fall en positiv upplevelse även om jag tror att Gloria inte tyckte det var den roligaste promenaden.

Nästa steg blir att testa med kampstock och startpistol. Jättehärligt med kompisar som ställer upp!! Att jag vill träna skott beror på att hon bara fick en trea på MH:t och att jag inte har upplevt att hon har reagerat alls på skott i andra situationer. Jag tror att trean berodde på att både hon och jag var psykiskt slutkörda.

Nu är det korning som gäller. Jag måste bara hitta någonstans att göra "utställningsdelen". Den mentala biten har dom vid flera tillfällen på bruks i Södertälje och jag har ju ett helt år på mig att få korningen avklarad.

I går tränade jag lydnad för första gången på jättelänge och det gick över förväntan tills det blev dags för platsliggning. När hon låg ensam var det inga problem, men när jag lade henne bredvid en jättesöt tollarhane på 14 månader ville hon inte ligga kvar. Han var orolig och gnällde lite och jag vet inte om det var det som störde henne. Nästa gång ska jag bara lämna henne ett par meter. Det blir att börja om från början igen så att hon fattar att hon kan vara trygg även om jag lämnar henne. Huvudsaken är att jag verkligen får ändan ur vagnen och åker ut till hundklubben. Det är alldeles för lätt att hitta på ursäkter att stanna hemma. På söndag ska jag försöka komma iväg och kolla in valpkursen och på tisdag börjar vår egen rookiekurs. Tyvärr har vi inte så många elever, men vi får väl lägga desto mera krut på dom som kommer.

2010-08-09

Jag hatar getingar!!!

I lördags kväll hade vi en hel svärm av bålgetingar på trappen. Jag gick och satte mig vid köksbordet när jag fick se den första som satt på köksfönstret. I överkant av fönstret var det en hel matta av dessa stora bombplan.
Dom surrade för fullt mot ytterbelysningen så hussen öppnade dörren och sprutade radar på dem. Några damp i backen direkt och dom andra försvann.

I går var vi på Globen och lyssnade på Leonard Cohen. Han är ju 75 år och fortfarande still going strong. Han var ju faktiskt riktigt bra fortfarande även om det kan kännas lite enformigt ibland eftersom dom flesta låtarna går i samma stiil. Nu har vi i alla fall begått premiär vad beträffar Globen.

När vi kom hem strax efter midnatt så kröp det jättestora getingar på ytterdötten. USCH!!!

Ska tillverka en getingfälla av en petflaska och lägga supersockrade jordgubbar i botten.






2010-08-04

Hade en ledig dag och då passade kompisen Lena och jag på att skövla svågerns körsbärsträd och vinbärsbuskar.
Just nu står saften på genomrinning. Det är en återkommande uppgift för mig att länsa hans körsbärsträd så jag har urkärnade bär i frysen sedan förra säsongen. Det brukar se ut som ett slakthus när jag är klar med att ta ur alla kärnor. Jag brukar även göra likör som jag ger bort till bekanta i julklapp. I år har jag ju gjort martini i stället för likören som blir i dyraste laget eftersom jag gör den på fin rom. Visserligen har vi handlat romen billigt i Västindien, men på senare år har vi inte köpt så många flaskor. Det brukar bli en flaska till vår hund- och kattvakt och en till den som skjutsat oss till flyget.

Har även hunnit med en sväng till ICA-Maxi  i Södertälje. På hemväg från svågern blev det en liten avstickare till Handeslhuset i Hedlandet och inhandlande av jeans linne och stolsdynor. Lite godis slank också med.

Blir inget mer skrivet nu. Kattis sitter på golvet bakom min stol med en stor råtta i munnen. BLÄ!!!

Råttan är förpassad till soptunnan, saften är upphälld på flaska och solen skiner igen. Det regnade hela tiden vi plockade bär och vi såg nog rätt dränkta ut när vi var på Hedlandet.

När hussen har varit hemma och gjort lite småkörningar med lastbilen har han inte behövt åka ensam. För första gången någonsin har han fått en hund som älskar att åka med honom i hytten. Det räcker att han frågar Gloria om dom ska åka lastbil, så springer hon ned till bilen och ställer sig med framtassarna på fotsteget. Efter att ha blivit upplyft i hytten rullar hon ihop sig på passagerarsätet med nosen på motorhuven. Hon bryr sig inte om att hussen går ut ur bilen. Ibland kan hon sätta sig upp och titta när han jobbar utanför, men hon lägger sig snart ner igen och kopplar av fullständigt.

Ingen av våra tidigare hundar har velat åka lastbil!! Gloria får emellertid inte hoppa in eller ur själv, det är lite väl högt.

Dagens råtta:



Saften på gång:


Saften klar:


RSS 2.0