2010-05-30

Nu har euforin från gårdagen lagt sig något och allt är som vanligt igen. Gloria går omkring och bara piper och gnäller. Hon är alldelses olycklig och det beror på att kattungarna nu är tre veckor gamla och har börjat klättra ur lådan. Hon slickar på dom och vet inte riktigt hur hon ska bära sig åt. Nästa steg blir att ta in stora hundburen så dom får vara ifred.

2010-05-29 CERT

Det har inte skrivits så mycke i bloggen den här veckan och det beror helt enkelt på att det inte har hänt något speciellt.
I dag har vi varit till Österbybruk på utställning. Det ösregnade oavbrutet hela vägen dit ( 16 mil enkel ) och när vi kom fram var det tillfälligt uppehåll. Efter att ha satt in Gloria i buren och jag själv hade gått på toan började det regna igen. Som tur var hade jag lagt ner paraplyerna i väskan så vi klarade oss någorlunda i alla fall. Hur det har gått för hussen som är på maskin-expo vet jag inte. Det fanns ju inget paraply till honom eftersom jag åkte innan han hade gått upp i morse. Det får jag säkert höra när han kommer hem igen. När det var dags för Aussisarna blev det tillfälligt uppehåll igen.

Före oss var det en massa schäfrar i ringen. Måste säga att jag inte tycker att dom har förbättrats nämnvärt. Många var mycket kutryggiga.

I Glorias klass var det tre tikar. En röd, en kuperad blue merle och så Gloria. Jag vet ju att vi sällan har någon chans mot merlarna och i synnerhet inte mot en svanslös så det var bara att hålla tummarna och hoppas.
När Virpi gick in i ringen viftade Gloria vilt på svansen och riktigt strålade. Ett varv runt och sedan bedömning. Den röda gick in först och fick ett blått band pga övervikt. ( Det ska hussen minsann få veta! Vi har livliga diskussioner om att han ger Gloria lite för mycket matrester och mackor ). Nästa hund var Gloria. En språngmarsch på diagonalen, tandvisning och genomkännande av henne. CERT!!! Sista tiken var blue merlen. Jag måste säga att jag inte vet vad den fick, men ett första pris var det med all säkerhet eftersom Gloria och hon möttes i konkurrensen. Gloria vann och blev för dagen bästa tik. OJ vilket steg Virpi kan få fram på henne när dom springer. Ursnyggt!!  Vilken lycka!!!! I finalen mötte hon Niklas och Anna-Lenas nya Thornappleimport och han är så snygg så man bara smälter. Jag säger det igen: Det är synd att jag inte tänker para Gloria för då vet jag vilken pappa jag skulle vilja ha till valparna.
Det slutade i alla fall med att min lilla skrutt blev BIM!!!! Hon fick även CACIB!!!!!!
Jag är överlycklig.

Vad händer annars?? Jo, kattungarna växer och börjar försöka ta sig ur lådan. Kasper har varit på en ny parning
och det gick bra. Han har även blivit pappa till fyra små ungar. Tre blå och en vit som säkert kommer att bli maskad. Tyvärr var det ingen normal förlossning utan det blev färd till Södra Djursjukhuset eftersom kattmamman inte hade tillräckligt starka värkar. Om hon inte hade varit försäkrad hade det kalaset kostat 8500:-. Ny gick det lös på 2500:-. Jag ska ju dessutom ha 500:- per unge, men dom här kan säkert betinga ett pris på 3500:- så det kunde ha varit värre. Nu vlev det ju i alla fall inte kejsarsnitt.

Simmade i onsdags, men inte i går då jag lyckades känna mig lite förkyld så jag hade en anledning att hoppa över. I stället åkte jag till Wårby Vin och inhandlade lite filter och kryddor. Jag har nämligen startat ett hembränningsprojekt. Jag ska göra Martini. Har gjort det en gång för ca 15 år sedan och det blev mycket bra.
Nu ska det röras morgon och kväll i två veckor, sedan vila i ytterligare två veckor och därefter buteljeras. Efter ytterligare några veckor är det drickfärdigt. Det blir bara bättre ju längre det står.

Några bilder på min snygga hund med hennes fina rosetter:


Ytterligare en:

2010-05-23

I dag har vi varit till föräldrarna. Pappa fyllde 87 år. Mamma hade beställt en jättegod smörgåstårta och syrrans sambo hade bakat två utsökta tårtor.

I går var det spårträning med Gloria. Jag lade ett vinkelspår för första gången och hon tog det perfekt enligt Bosse. Jag är lite tveksam om jag hade gått där hon gick, men hon hade nosen i backen och hittade slutgrisen så jag kanske hade fel och hon rätt. Dessförrinnan lade vi ett rakt rätt så långt fältspår och det var heller inga problem. Det är ju kul att det är något hon är bra på :) Jag har fått startbeskedet till utställningen i Österbybruk på lördag. Det är 9 aussisar totalt och Gloria går ut som sista hund. Virpi är bokad som handler så nu blir det ett styvt jobb att få Gloria ren och fin efter att ha varit konstant lerig och skitig sedan i höstas (nästan).

Kasper har kommit hem igen efter en lyckad parning. Om 9 veckor ser vi resultatet.

Mina kattungar har börjat resa upp sig på alla fyra utom den feta vita hanen. Han har sina korta ben rakt ut åt sidorna och simmar fram i lådan. Jag undrar om han någonsin kommer att orka stå på benen.

Sommaren har tagit en paus och det regnar. Bra för potatisen och blommorna. Vi satte 10 potatisar häromdagen och nu är det bara att hålla tummarna att det lyckas. Förra året var det stora svarta hårda skorpor på dem och det var inte många som gick att äta. Givetvis ska man kanske satsa på sättpotatis, men jag brukar ha några vanliga matpotatisar som vi sätter.

Simmade i alla fall i fredags och lyckades få ett kraftigt blodsockerfall! Med darriga ben tog jag mig till kiosken och köpte en kexchoklad och en Cola light. Efter ca 10 minuter var jag så pass att jag vågade köra till ICA Maxi och handla. När jag väl kom dit var jag nästan OK igen. Det har lärt mig att stoppa ner ett par sockerbitar i badväskan. Jag har ju dragit ner på mitt godisätande och då är det nog dags att minska lite på medicineringen också. Något sådant här vill jag absolut inte råka ut för igen!!!

 

2010-05-20

Äntligen fick jag a...et ur vagnen och kom iväg på kvällsprommis med Lena. Jag har saknat energi att ta mig iväg tidigare, men det är ju jätteskönt när man väl kommer igång. Vi gick till badstranden och Gloria studsade av förväntan när hon fattade vart vi skulle. Möllen kastade sig i ån redan på vägen till badet, men även om Gloria ville så fick hon inte bada i ån. När vi kom till stranden var det bara att koppla loss och så hade jag en överlycklig simmande liten hund. Heas katt fick fyra ungar med Kasper. Tyvärr hade hon dåligt värkarbete så det blev till att åka till Söder Djursjukhuset för värkstimulerande. Några tusenlappar fattigar har hon i alla fall tre grå och en vit kattunge nu.
Kattis ungar växer så det knakar och den stora vita hanen har ännu inte fått någon maskning. Han kanske förblir helvit. Det är bara att vänta och se,
Kasper är nu på parning hos Doris och jag ska hämta hem honom i morgon. Det har i alla fall gåt bra och nu dröjer det nio veckor innan vi får se något resultat.
I morgon ska jag även försöka simma på förmiddagen och ligga på taket och sola på eftermiddagen. Jag simmade även i går och lyckades klara mina 1000 m på 45 minuter när det var lunchpaus i tävlingsbassängen.
Vi hade träningstävling på klubben i går kväll och det gick relativt hyfsat. Jag hade godkända poäng även om platsliggningen var katastrof. Hon gick efter mig när jag lämnade henne och givetvis blev det en nolla. Fria följet var inte heller någon succe, men resten gick bra.

En trött blöt och lycklig hund:


Kattungarna växer och har nu fått ögon:


2010-05-15

I dag har vi haft den första riktiga sommardagen. 24 grader varmt och strålande sol!!! Helt underbart. Vi började dagen med spårträning. Vi lade 4 korta intensivspår och Gloria prickade allihop. Hon var lite trött när vi kom till det sista spåret, men hon är verkligen duktig. Jag låg sedan en halvtimme på taket i solstolen och läste ut min bok.

På vårt krikonträd har dom allra första blommorna börjat att slå ut. Om ett par dagar kommer det att vara alldeles vitt. Den 29/4 2008 tog jag ett kort på det när det var som mest utslaget. Vi ligger alltså drygt två veckor efter i år.

Fredagen bjöd på simning igen. Det kändes att jag hoppade över förra veckan. Mycket sakta gick det att simma. Det tog säkert tio minuter mer än vanligt, men det är bara att bita ihop och inte hoppa över några gånger framöver. Kul att simkompisen Lena äntligen fick till det och kunde följa med!!

Nu på eftermiddagen har jag skövlat dom första rabarberna och gjort en stor smulpaj som ska avnjutas till kaffet ihop med vaniljglass.

Hussen blir bättre för varje dag som går. Såren i ansiktet är så gott som läkta och han börjar kunna röra högerarmen igen.

I morgon är det träning och jag pratade med B i dag. Om vi har tur kommer han till träningen och då kan vi ha en träningstävling i stället eftersom han är lydnadsdomare. Tyvärr skulle inte högsommarvärmen hålla i sig, men man kan ju alltid hoppas att meteorologerna har fel. Jag har anmält mig till utställning och lydnadstävling i Södertälje den 12 juni. Vi får väl hårdträna tills dess och hoppas att det går bra.

Den här veckan ska Kasper bli pappa igen. Mycket spännande att se vad det blir för färger. Mina har nu börjat visa vad dom kommer att få för masker. Den helröda är ju en hane, sedan är det en hane som med all säkerhet blir rödmaskad och den lilla honan ser ut att bli blåmaskad. Tjocka och pigga är dom redan. Ögonen öppnas i kommande vecka och sedan går det fort!

2010-05-12

Nu är hussens alla akuta sjukhusbesök avklarade. Det blev en lång dag i dag med start i Farsta i morse och sedan ögonkliniken på Huddinge. Han fick svetsa lite till med lasern i högra ögat. Han har dessutom fått en massa smärtstillande från ortopeden. Magnetröntgen visade på en spricka i axeln plus ett nästan helt avslitet ledband.

En olycka kommer ju sällan ensam. I går fick min mamma åka in till akuten pga yrsel och illamående. Jag pratade med min syster i dag och troligen kommer mamma hem snart. Hoppas att dom har hittat vad det var för fel.

Ytterligare en olägenhet är att Glorias antagonist älgen har kommit tillbaka. Den går i vår hästhage och när Gloria skäller på den går den till anfall mot henne. Både hon och Elsa kommer i alla fall tillbaka direkt man kallar in dem. Hoppas att vår "goda" granne har märkt att vi har stenkoll på hundarna när det gäller den biten. Han polisanmälde mig förra året för att jag har hundarna lösa. Den anmälan blev i alla fall resultatlös eftersom det krävdes bevis på att hundarna jagar, men något sådant lyckades han av naturliga skäl inte få.
Enligt sonen hade vi även två fjolårskalvar ca 100 meter från huset. Inte särskilt kul. I och för sig tycker jag att det är häftigt med vilt, men jag vill inte ha hundarna skällandes hysteriskt. Lägger in en bild tagen med mobilen i går. I kväll är det träning igen och det känns ibland helt meningslöst.

Djurstabergsälgen:


2010-05-09 Tävling i Västerås

Dagens tävling kommer jag att stoppa långt bak i hjärnan och aldrig ta fram igen. Den var helt enkelt usel. Så illa som domarsiffrorna visade tyckte jag väl inte att det gick men det gjorde det tydligen. Det räcker att säga att hon lade sig på rygg och gjorde änglar i gräset innan jag ens hann lämna henne på platsliggningen.

Något som är mera glädjande är att Kattis äntligen kläckte ur sig sina ungar i går kväll. Den första var vit och föddes kl 8. Efter en timme kom det en röd och efter ytterligare en liten stund kom en till vit.
Eftersom dom är så kritvita blir dom troligen röd elller blåmaskade.
Gloria tror att det är hennes ungar så jag har stängt in dom under trappen med kompostgaller på sidan. Kattis kan ju hoppa ut mellan trappstegen och Gloria fastnar om hon försöker komma åt dem. Vi får se hur länge den lösningen håller. Dom brukar ju ta sig ur lådan vid ca tre veckors ålder och sedan får jag väl ta fram stora hundburen igen.

Hussen mår bättre, men har fortfarande ont i axeln. Jag köpte lite (mycket) tröstgodis i Hummelsta på hemvägen.

Nyfödda:

2010-05-08

Halv 7 i går kväll fick hussen komma hem igen. Då hade han tillbringat mer än 5 timmar på St Eriks ögonsjukhus. Hans högra öga hade även det fått en skada som lappades ihop med laser.
Nu väntar läkarbesök hela nästa vecka. Måndag: magnetröntgen av axeln, tisdag: ortopeden, onsdag: ett sedan tidigre planerat besök hos reumatologen och direkt efter detta ska han till ögonkliniken på Huddinge för att kolla upp ögat.
Han är rejält svullen på hela höger ansiktshalva och har stora sårskorpor. Han påminner lite om en hamster. Jag är förvånad och glatt överraskad att han har blivit så enormt undersökt och bra behandlad av sjukvården. Givetvis är jag lättad över att han nu är pigg och som vanligt igen, förutom värken i axeln.

I dag har Gloria och jag haft vår första spårkurs. Första spåret fattde hon ingenting!! Hon såg vimplarna i träden och verkade tro att det var en ny kul lek. Full fart till vimpeln och hopp för att försöka få tag i den. Slutapporten var hennes älskade rattmuff och då kanske poletten trillade ner att man ska hitta fram till något. Nästa spår gick klockrent. Nosen i backen från start och rätt på slutmålet där hennes gummigris låg. Jag hade den här gången satt vimplarna så högt jag kunde och nu var hon inte ett dugg intressead av dem. Det är bara synd att jag har så dålig balans på ojämnt underlag, men det här blir säkert något som passar Gloria jättebra.
I morgon lydnadstävling i Västerås. Det är bara jag från Södertäljeklubben så det gäller att försvara lagfärgerna.

2010-05-06 forts

Klockan är nu 3 på eftermiddagen och jag har fått besked från sjukhuset. Det ser inte så bra ut. Nu ska hussen flyttas till en annan avdelning och gå igenom ytterligare en röntgen. Den här gången halskotpelaren. Axeln och ansiktet hade inga skelettskador, men det kunde vara något annat med axeln. Hussen är vinglig och mycket trött så dom vill behålla honom ytterligare en natt på sjukhuset. Eventuellt gör den nya avdelningen en annan bedömning, men jag skulle inte räkna med att få hem honom.
Det känns i alla fall rätt så tryggt att som kollar alla funktioner om det skulle tillstöta något. Man får vara tacksam att dom inte bara tvättade såret och skickade hem honom.
Nu kan jag i alla fall göra lite nytta här hemma och slippa ringa sjukhuset stup i kvarten. Jag har ju fått nya tidsangivelser hela tiden och det har varit frustrerande. Jag stannar hemma från jobbet i morgon eftersom jag inte vill att han är hemma ensam om han nu får komma hem.

2010-05-06

Jag ska aldrig mera fuska med simningen. Det straffar sig direkt.
Jag började alltså gårdagen med att strunta i simningen. I stället handlade jag och gjorde hussens bokföring för april.
På kvällen åkte jag och tränade Gloria. Det gick riktigt bra.
När jag var nästan hemma ringde min mobil. Det var hussen. Eftersom han bara ringer om det är något akut undrade jag vad som hade hänt.
"Jag måste nog åka till sjukhuset" sa han. "Vad har hänt?" blev mitt svar. "jag har ramlat".
När jag kom hem var kompisen T här. "Är det en arm eller ett ben?" frågade jag. "Huvudet" svarade T.
Hussen stod böjd över diskbänken och reste sig när jag kom. Oj, så han såg ut!! Det var blod överallt, hela högersidan av ansiktet svullet, ögat syntes inte och bulan i pannan var inte av denna världen.
Han kom inte ihåg att han hade ringt efter mig och inte heller vad som hade hänt.
Det blev ilfart in till akuten där han omedelbart lades på en bår. Akutavdelningen var överfull och väntetiden var mellan 3 och 6 timmar.
 Läkaren som tittade till honom direkt trodde att han hade ramlat ner från något att döma av skadorna. Ändå hade han "bara" klivit på en lös sten i nerförsbasken och störtat handlöst. Även höger axel hade fått sig en rejäl smäll.
Jag lämnade sjukhuset vid tiotaget och åkte hem. Det fanns ju ingen anledning för mig att stanna där hela natten och dessutom hade hussen nu börjat bli lite klarare i skallen. Han kom ihåg vad som hade hänt, men samtalet till mig och att jag tog på honom jackan och packade ner plånbok och nycklar var helt borta för honom.
Jag har nu på morgonen ringt sjukhuset och han är tydligen röntgad och inlagd på en sal. Efter ronden, vid 10tiden, ska jag ringa igen och höra om han får komma hem eller hur det blir.
Telefonen har ringt sedan 7 i morse. Det har varit verkare på hans jobb, jobbarkompisar och så T som var här när det hände. Tydligen hade han själv ringt till B på jobbet halv sex och talat om att han var på väg till röntgen. Han hade sluddrat fruktansvärt så troligen har han även skador i munnen.
Jag har tagit ledigt i dag tills jag vet hur det blir. Om han ska vara kvar för observation är det ju ingen ide att gå här hemma och vanka. Jag kan i och för sig behöva sova lite, men det kan jag göra i morgon.


2010-03-03

I dag fyller Elsa 7 år. Hon är förvånandsvärt pigg med tanke på hur dåliga hennes leder är. För det mesta rör hon sig som en unghund. Det är bara när hon legat still en stund som hon är lite stel. Innerst inne vet jag ju att hennes tid är utmätt, men naturligtvis hoppas vi att hon finns kvar så länge som det är möjligt.

I går var det avslutning på tävlingslydnadskursen. Vi blev videofilmade under hela våra program och det var verkligen intressant att se filmen efteråt. Jag var tävlingsledare (och fick mycket beröm för det) och när jag tävlade tog Eivor över den rollen. Lite kul att prova på något annat.

Det gick i alla fall bra för oss. Gloria skällde som en besatt under fria följet och det var nog för att hon trodde att det bara var träning och att det skulle komma godis. 7 poäng fick vi i alla fall. På inkallningen hamnade hon lite snett så det blev 8. Plåtapporteringen en 7. Lek med apporten och tempoväxling på tillbakavägen. Läggande på avstånd en 8. Segt. Ställande under marsch 0. Vi har inte övat på det momentet utan jag ville bara testa. Kraftigt dubbelkommando och så satte hon sig när jag kom tillbaka. Det får vi träna in på onsdagsträningarna.

Vi kommer att ha träningsgrupp med träningstävlingar på onsdagar. Hoppas bara att det inte rinner ut i sanden den här gången också, utan att det kommer några nya hundar med förare också.

Kattis ska ha ungar vilken dag som helst och är mycket sur för att hon inte får gå ut. Hon har ju för vana att gömma sina ungar utomhus så den här gången försöker vi att hålla henne inne.

Vår 7-åring:


Båda hundarna:


RSS 2.0